Delená strava

Dodržiavaním zásad delenej stravy sa človek najčastejšie pýta: Čo môžem jesť s čím? Čo mám zakázané jesť? Označujeme ju za komplexný stravovací systém, ktorého účelom nie je len redukcia hmotnosti, ale aj očistenie a odľahčenie organizmu, regenerácia a rovnováha. Nejedná sa o diétu, ktorá prísne stanovuje podmienky „čo“ by ste mali jesť, jej podstata spočíva v jednoduchom prerozdelení konzumovaných potravín. Takto rozdelené potraviny sa neskôr kombinujú v jedálničku. Continue reading

Paleo diéta

Paleo diétu mnohí nepovažujú za diétu, ale za životný štýl, podobne tomu tak je aj pri Atkinsonovej diéte. Spôsob, akým sa pozeráme na potraviny a ich kvalitu ovplyvňuje naše zdravie. Paleo stravovanie opisujeme na základe zvýšeného príjmu tukov, rozumného množstva proteínov (20-25%), naopak nižšieho množstva sacharidov a významného obsahu nutrientov. Vychádza teda predovšetkým z princípov, podmienených prírodou a naším vývojom, kedy v jedálničku dominujú tuky (50-60%) na úkor sacharidov (20-30%). Continue reading

Diéta podľa krvných skupín

V roku 1980 svetu predniesol svoju teóriu o stravovaní americký lekár Dr. D’Adama. Základný princíp teórie spočíva v tvrdení, že jednotlivé krvné skupiny sa podieľajú na odlišnom metabolizme spracovania potravy. Krvná skupina typu 0 je najstaršia, pretože sa objavila cca. pred 50 000 rokmi. Vyznačuje sa odolným tráviacim systémom a nadmerne aktívnym imunitným systémom. Skupiny A a B nasledovali potom, najmladšia AB skupinu po približne 2 500 rokoch. Predstavuje moderné spojenie A a B skupiny. Continue reading

Hladovka a chudnutie

Najradikálnejší spôsob redukcie hmotnosti predstavuje dobre známa hladovka. V mnohých kultúrach a náboženstvách sa považuje za akýsi druh pokánia, očisty organizmu a duše. Princíp hladovky spočíva v absolútnom odoprení si stravy počas niekoľkých dní, týždňov alebo dokonca (pri väčšom sebatrýznení) mesiacov. Kompletná hladovka si vyslúžila pomenovanie – nulová diéta. Continue reading

KetoDiet

Koncept KetoDiet je založený na tzv. „proteínovom šetriacom modifikovanom pôste“, ktorý laicky prekladáme ako princíp zníženého príjmu sacharidov a tukov za súčasného navýšenia konzumácie bielkovín. Telu sa teda zamedzí prístup k primárnemu zdroju energie (cukry a škroby) a nastáva spaľovanie už uložených zásob tukov. Následne sa spustí tzv. ketóza, kedy ľudské telo nepociťuje hlad a potrebu jedenia. Počas ketózy sa produkujú ketolátky, ktoré sa odplavujú von z tela močom. Prítomnosť ketónov je možné zistiť pomocou indikačného papiera. Continue reading

Krabičkové diéty

Krabičková diéta predstavuje vhodnú alternatívu pre ľudí s nadváhou a pre tých, ktorí trpia žalúdočnými problémami kvôli zlým stravovacím návykom. Krabičková diéta sa odporúča aj na detoxikáciu organizmu a akýsi „reštart“ v stravovaní sa. Mnohí ju vnímajú ako „reedukátor“ konzumácie, pretože spočíva v úprave jedálnička s presne určenými kalorickými hodnotami. Continue reading

Dukanova diéta

Princíp Dukanovej diéty spočíva v obmedzenom príjme sacharidov, dodaním potravín bohatých na bielkoviny. Hlavnou zásadou Dukanovej diéty je presné časové striedanie bielkovín s presnou kombináciou bielkovinovej potravy so zeleninou. Zo začiatku dodržiavame bielkovinové dni, neskôr sa bielkovinové dni striedajú s bielkovino-zeleninovými dňami. Po dosiahnutí chcenej hmotnosti pridávame aj jedlá z nášho každodenného jedálničku, pričom uplatňujeme pravidlo jedného bielkovinového dňa za týždeň. Continue reading

Bielkovinová diéta

Proteínová, čiže bielkovinová diéta je založená na konzumácií potravín s vyšším množstvom tukov a proteínov. Naopak obsah sacharidov je minimálny. Bežné potraviny obsahujú 3 dostupné esenciálne zdroje našej energie, akými sú sacharidy, tuky a bielkoviny. Stravovací koncept proteínovej diéty pracuje s vysoko kvalitnými bielkovinami, ktoré bránia spaľovaniu svalovej hmoty a podporujú dodatočné spaľovanie tukov. Continue reading

Kapustová diéta

Kapustová diéta je vychýrenou kvôli finančnej nenáročnosti, ľahkej dostupnosti a vďaka minime kalórií (náš denný príjem kalórií sa skreše na 800-1000 kalórií). Kapusta obsahuje veľa vitamínov A, B1, B2, C a E, rovnako ako antioxidanty. Kapusta je bohatá na vápnik, železo a draslík, neobsahuje však takmer nijaké bielkoviny či zložité sacharidy. Kapusta má vplyv na zrážanlivosť krvi a trávenie. Continue reading