Ako znížiť chuť do jedla a ako potlačiť chuť na sladké?

Viacero ľudí trpí nadmernou potrebou prejedať sa, prípadne majú až príliš veľkú chuť do jedla alebo na sladké. Otázkou potom ostáva, ako si znížiť chuť do jedla alebo potlačiť chuť na sladké a pritom byť aj sýty a dodržať zásady správnej životosprávy? Je viacero možností, doplnkov a potravín, čo zníži chuť do jedla, môžete skúsiť rôzne lieky, alebo kvapky, ale aj prirodzený spôsob, na zníženie apetítu. Chuť do jedla totiž súvisí aj s tým, ako sa stravujeme.

Ako nepribrať cez veľkú noc

 

Aká strava zvyšuje chuť do jedla alebo na sladké?

V prípade, že jete, ale stále sa cítite hladní, môže byť problém práve v strave. Ak má vysoký glykemický index, nedostatok živín ako sú bielkoviny alebo vláknina, je jasné, že telo si pýta viac. Biele pečivo, sladké pečivo, sladkosti, sladené nápoje, ale napríklad aj namäkko uvarené zemiaky, ryža a cestoviny, to všetko človeka nezasýti dostatočne a na dlhšiu dobu.

 

vyskúšajte proteinovú diétu ketofit

 

  • Čisto sacharidové jedlá s vysokým obsahom cukru opúšťajú tráviaci systém ako prvé a tak je človek po krátkej dobe znova hladný, samozrejme, správne sacharidy v ovocí a zelenine neškodia a sú dobrým zdrojom energie
  • Ak sa stravujete len trikrát denne, prípadne ešte menej, ľudský mozog neaktivuje dostatočne pocit sýtosti a človek má pocit, že je stále hladný
  • Nejete dostatočne vlákniny – práve vláknina má tú výhodu, že sa dokáže v tráviacom trakte zväčšiť objemovo a spolu s vodou zaplniť žalúdok
  • Taktiež prijímate málo bielkovín – strava s obsahom viac bielkovín totiž zasýti organizmus na dlhšiu dobu a pocit hladu sa nedostaví tak skoro
  • Pozor aj na to, ako jete – ak príliš pahltne a rýchlo, veľmi to ovplyvňuje aj proces trávenia

 

Ako a čím mám tedaznížiť chuť do jedla?

Čo sa týka spôsobov, ako potlačiť chuť do jedla, musia ísť ruka v ruke so zásadami správneho stravovania. Len tak človek totiž môže optimálne fungovať a to nielen z pohľadu cieľa napríklad schudnúť alebo sa dostať na ideálnu hmotnosť, ale aj z pohľadu zdravej životosprávy. Zníženie chuti do jedla teda musí ísť ruka v ruke so zlepšením metabolizmu a správnymi stravovacími návykmi.

  1. Jedzte po celý deň a stravujte sa aspoň päťkrát denne, čiže okrem raňajok, obeda a večere nezabúdajte ani na desiatu a olovrant. Na úvod sú dôležité vyvážené raňajky s dostatočnou zásobou energie a vlákniny, ale s minimom tuku. Na obed pomôže, ak si dáte bielkoviny a sacharidy v kombinácii so zeleninou, no večera by mala byť už ľahšia, zameraná viac na bielkoviny ako sacharidy.
  2. Pite po celý deň a to najmä nesladené nápoje, ideálne čistú vodu. Jej výhodou je, že spolu napríklad s vlákninou dokáže pomerne rýchlo zaplniť žalúdok a znižuje pocit hladu, čo samé o sebe je už prvý spôsob na potlačenie chuti do jedla. Ak sa napijete ešte pred raňajkami, zlepší to metabolizmus, ak ešte aj pred každým jedlom, zlepší to pocit plnosti po ňom.
  3. Zdravé tuky, bielkoviny a sacharidy nemusia byť problémom v správnom a vyváženom pomere. Dôležité je sa prispôsobiť tomu, aký máte metabolizmus, čiže či lepšie spaľuje Vaše telo tuky, alebo naopak lepšie spaľuje sacharidy. Dôležitý je mať aj dostatok vlákniny, naopak, sladkostiam a slaným maškrtám sa vyhýbajte ako sa len dá, pretože tie Vás nezasýtia a pocit hladu je rýchlo naspäť. To platí aj o jedlách z fastfoodu!
  4. Dôležité je aj samotné jedenie a spracovávanie potravy. Treba jesť pomalšie, ideálne aj 20 minút, pretože pocit sýtosti sa postupom času zvyšuje. Ak všetko hlavné jedlo veľmi rýchlo zjete, pocit plnosti sa nestihne dostaviť napríklad skôr, ako si dáte dezert. To je samozrejmé zlé, nehovoriac o tom, že ak dezertom nie je jablko, tak pôjde ručička na váhe veľmi rýchlo nahor.
  5. Zelenina a ovocie sú známe tým, že v správnej kombinácii napríklad s mäsom alebo syrom vedia človeka zasýtiť a pritom nejde o vysokokalorické bomby, z ktorých sa priberá. Každý správny obed a večera by mali obsahovať dostatok zeleniny aj ovocia. Na obed môže ísť kľudne aj o dvojnásobnú dávku napríklad oproti bielkovinám a sacharidom, v prípade večere už opatrnejšie, ale aj tu si môžete dopriať vitamíny, ktoré tiež prispievajú na zníženie chuti do jedla.

 

Čaj a bylinky na zníženie chuti do jedla

Pomocníkom pri zníženie chuti do jedla a lepší metabolizmus sú aj rôzne čaje a bylinky. Ide však len o doplnky, pretože samé o sebe ani čaj ani bylinky na potlačenie chuti do jedla nestačia. Zelený čaj, ale pozor – kvalitný, je veľmi dobrým pomocníkom či už pri chudnutí, podpore metabolizmu, podpore spaľovania tukov a pokiaľ sa ho naučíte striedať napríklad s citrónovou vodou, pomáha aj zahnať chuť do jedla.

  • Ak sa naučíte pripravovať napríklad mäso alebo šaláty so štipkou feniklu, môže to byť tiež dobrý doplnok. Táto bylinka bola kedysi užitočná na problémy s trávením a vie aj veľmi dobre zahnať prípadné škvŕkanie v bruchu
  • Podobne pomáha napríklad aj žerucha, konkrétne jej listy obsahujú na potlačenie chuti do jedla veľmi dôležitý chróm
  • Škorica tiež znižuje pocit hladu a urýchľuje aj metabolizmus tukov, spolu so zázvorom

 

Iné prípravky a prostriedky na zníženie chuti do jedla

Okrem predošlých možností existujú aj iné alternatívy. Môže ísť napríklad o:

  • sprej pod jazyk na zníženie chuti do jedla – v tomto prípade existujú ale rôzne rozporné reakcie a viacero ľudí hovorí len o placebo efekte
  • tabletky, liek alebo výživový doplnok na zníženie chuti do jedla – je viacero doplnkov vo forme gélových tabliet alebo kapsúl, ktoré pomáhajú zahnať chuť na jedlo, napríklad Obezin alebo L-Carnitin obsahujúci chróm, prípadne aj iné tabletky na potlačenie chuti na sladké

 

Čím potlačiť chuť na sladké

Potlačenie chuti na sladké veľakrát súvisí aj s tým, ako potlačiť všeobecne chuť na jedlo. Dôležité je aj v tomto prípade jesť najmä jedlá s nízkym glykemickým indexom, piť veľa vody a pravidelne, zamerať sa na stravu bohatú na prirodzený zdroj vlákniny ako je ovocie alebo zelenina. Zároveň treba ale tiež vedieť, že sacharidy telo potrebuje a sú nevyhnutné ako výborná zásoba okamžitej energie, takže je len otázka, ako ich prijímať, v akej forme a akom množstve.

Dobrým zdrojom sacharidov je ovocie. Nasledujúca nutričná tabuľka ukazuje, ktoré ovocie obsahuje koľko sacharidov:

100 g ovocia Obsah sacharidov v gramoch
Ananás 10
Avokádo 1,8
Banán 22
Broskyňa 12
Citrón 10
Čerešne 14
Čučoriedky 15
Grapefruit 10
Hruška 16
Jablko 14
Jahody 9
Kiwi 9
Maliny 11
Mandarinky 10
Mango 10
Marhule 13
Slivka 15
Višňa 11

 

Ako vidíte, jednoznačne najviac sacharidov má banán, ktorý má aj minimálne množstvo tuku. Zaujímavosťou je, že má 95 kalórií a až 390 kilojoulov energie, takže ide skutočne o druh ovocia, ktorý dodá telu dostatok energie. No a vzhľadom na to, že je sladký, je aj dobrou alternatívou k sladkostiam.

 

čo jesť po svičení

 

Skúste sa držať nasledovných zásad a tipov, ktoré by mohli pomôcť znížiť chuť na sladké, ale zároveň nevynechávajte dôležité sacharidy z jedál. Napríklad na obed by mal byť pomer sacharidov a bielkoviny vyrovnaný, takže kto si dá zemiaky alebo ryžu, určite si neublíži. Tu je krátky zoznam tipov, čo spoľahlivo potlačí chuť na sladké:

  • užívajte dostatok chrómu v prirodzenej forme v rôznych potravinách, korení a podobne, prípadne ak sa nedá inak, skúste výživové doplnky
  • na úvod dňa si dajte jedlo bohaté na vlákninu a bielkoviny, na obed zas viac sacharidov
  • jedna lyžička jablčného octu zriedená s vodou pravidelne pred jedlom rapídne znižuje chuť organizmu na dodatočné sladkosti
  • verte či nie, ale mimoriadne horké čokoládys vysokým obsahom kakaovej sušiny sa do „klasických“ sladkostí nepočítajú a ak už máte neprekonateľnú chuť na niečo podobné, takáto čokoláda aj prospieva zdraviu
Ako znížiť chuť do jedla a ako potlačiť chuť na sladké?
3.3 (65.45%) 11

Diskusia

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *