Ryžová diéta

Ryža tvorí základný princíp ďalšej z populárnych monotónnych diét – ryžovej diéty. Podstatné však je uvedomiť si, že počas dodržiavania ryžovej diéty sa konzumuje výlučne hnedá, nelúpaná, nebrúsená, celozrnná naruálna ryža, ktorá sa odlišuje od rozšírenej bielej ryže.

 

vyskúšajte proteinovú diétu ketofit

 

Z celozrnnej ryže vyrábame bielu proces, ktorý ničí približne 67% vitamínu B3, až 80% vitamínu B1 a 90% vitamínu B6, ďalej sa eliminuje polovica fosforu a horčíka, rovnako ako niekoľko percent železa. Ryža má odvodňovaciu funkciu, používa sa aj na tzv. očistu organizmu, pretože pohlcuje soli a škodliviny, nachádzajúce sa v tele, ktoré neskôr vypudí preč.

Ryžu vyberáme aj podľa glykemického indexu, ktorý zobrazuje dobu zvýšenia hladiny cukru v krvi. Vysoký glykemický index v potravinách podnecuje rýchlejší nárast cukru v krvi a následne jeho chvatné poklesnutie. Tieto prudké výkyvy vyvolávajú pocit hladinu a nenasýtenosti po konzumácií. Nižší glykemický index taktiež spôsobuje podobnú kolísavosť, avšak počas dlhšieho časového intervalu, takže máme pocit nasýtenosti a menšie chúťky na sústavné maškrtenie.

 

Celozrnná hnedá ryža

Ryžová diéta je založená práve na fakte, že celozrnná ryža má nižší glykemický index ako klasická biela ryža. Obsahuje minerály, takže prospieva kostiam, pokožke, nechtom a vlasom, vlákniny, vďaka ktorej netrpíme takými únavami a neskutočným hladom. Nájdeme v nej málo tukov, vápnik, draslík a pod.

Celozrnná ryža nepodporuje ukladanie tukov a „šetrí“ prirodzený inzulín, produkovaný pankreasom. Biela ryža (aj parbolizovaná, predvarená, predparená) znásobuje pravdepodobnosť vzniku cukrovky o 16%. Spomaľuje vstrebávanie krvného cukru.

Celozrnná ryža má orieškovú, až sladkastú chuť, po uvarení si udržiava svoju chutnosť, ale aj tuhosť. Efektívne a rýchlo zasýti, takže nie je natoľko náročná na energiu. Pomáha aj pri liečbe črevných, žlčníkových, žalúdočných a pečeňových chorôb. Celozrnnú ryžu obľubujú aj starí ľudia, trpiaci reumou a artrózou, či srdcovo-cievnymi ochoreniami.

 

Týždenná ryžová diéta

Očistná ryžovaná detoxikácia trvá približne mesiac, avšak pre mnohých predstavuje mesačná ryžová detoxikácia nedosiahnuteľný cieľ a preto si vyberajú skrátené alternatívy tejto diéty/očisty. Najčastejšie hovoríme o týždňovej ryžovej diéte.

Prvý až tretí deň

  1. fáza sa nesie v znení 100% ryžových dní. Celozrnnú ryžu konzumujeme v adektátnom množštve cca. 250 – 300 gramov, teda nie viac ako množstvo, ktoré uvaríte z 3 dcl suchej surovej ryže. Po prvom dni zistíte, aké množstvo ryže je dostatočné pre nasýtenie Vášho tela a tak sa stávajú dávky individuálne. Voľte však menšie a častejšie porcie. Večer ryžu prepláchneme a zalejeme 2,5 násobkom vody, potom ju uvaríme po pokrievkou bez zbytočného prisolenia a pridávania tukov.

 

Tretí až štvrtý deň

Počas 2. fáze pridávame k celozrnnej ryže aj varenú, prípadne dusenú zeleninu, kde zelenina zaberá štvrtinový podiel porcie. Hovoríme predovšetkým o kapuste, mrkve, brokolice, cibule, zeleru, cvikle, reďkovke a pod. Na dochutenie si môžeme dovoliť použiť za studena lisovaný olivový olej a korenie či cesnak.

 

Piaty až šiesty deň

V 3. fáze aplikujeme do jedálnička strukoviny, tvoriace desatinu – pätinu porcie. Varené strukoviny sú zdrojom hodnotných bielkovín, obsahujú totiž kyselinu listovú. Obvykle striedame niekoľko strukovín: fazuľa, šošovica, hrach, cícer a bôb.

Máte možnosť použiť aj sóju, avšak pre niekoho môže byť príliš agresívna, pretože je častým alergénom. Strukoviny namočíme do vody na 6-12 h a varíme ich bez soli. Strukoviny nemusia byť úplne bez chuti! Môžete si dovoliť siahnuť po sójovej omáčke, rasce, bazalke alebo morských riasach.

 

Posledný (siedmy) deň

Kombináciou ryže a tentokrát pre zmenu surovej zeleniny sa končí ryžová diéta a aj menšia ryžová kúra. Znamená to, že Váš jedálniček bude v 4. fáze tvoriť 55% ryže, 25% tepelne upravenej zeleniny, 10% strukovín a vystávajúcich 10% venujete surovej (hlavne čestvej) zelenine. Zo surovej zeleniny si najčastejšie ľudia vyberajú zeleninový šalát či kvasenú kapustu.

V tomto bode sa odporúča začať so zásaditou stravou na zachovanie zdravia a obnovu bunike či tkanív. Pridávame tiež plnohodnotné celozrnné varené obilniny, aj cestoviny, kaše a vločky. Končí sa týždeň bez ovocia. Ovocie od tejto chvíli tvorí akoby samostatný chod. V menších množstvách a až po určitom čase môžete do jedálničku zaradiť aj mliečne výrobky a mäso.

 

Názory ľudí, výhody a nevýhody

Ryžová diéta nezaručuje úspech v redukcií hmotnosti, pretože dávkovanie je individuálne, rovnako ako doba držania diéty. Samozrejme, že dodržiavaním mesačnej ryžovej diéty/očisty nastane určitý úbytok váhy, vypočítaný na približne 5 – 25% aktuálnej váhy. Počas tejto diéty by malo nastať zníženie cholesterolu a detoxikácia organizmu spolu s odkyslením.

Veľa ľudí sa však sťažuje na jo jo efekt, ktorému sa ani v tomto prípade nedá vyhnúť, pokiaľ po ryžovej diéte výrazne neupravíte stravu. Žalúdok si v priebehu niekoľkých týždňov musí na normálnu stravu zvykať, takže sa musíte pripraviť aj na tráviace problémy a zápchu. Po určitom čase začínate pociťovať únavu, a malátnosť, ktorá vedie k závratom. Spôsobuje ich nedostatok živín a sodíka v organizme.

Za ďalší „blud“ sa považuje chutnutie pomocou ryže. Jedná sa totiž z najväčšej časti len o odvodňovanie organizmu, pričom podkožného tuku sa nezbavíme. Ryžová diéta sa teda nedá považovať za príliš zdravú a prospešnú pre Vaše telo.

 

čo jesť po svičení

 

A vaše skúsenosti?

Ak ste ryžovú diétu vyskúšali alebo ste o skúsenostiach s touto diétou počuli, dajte nám vedieť v komentároch. Na vašom názore záleží. Ďakujem.

Ryžová diéta
2.88 (57.5%) 48

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *