Histamínová intolerancia – príznaky, hodnoty, potraviny a liečba

Histamín je pre telo životne dôležitá látka, patriaca do skupiny tzv. biogénnych amínov. V organizme má niekoľko funkcií. Podieľa sa na prenose chemických signálov (pôsobením na hladké svalstvo), na regulácii krvotvorby, podporuje delenie a rozmnožovanie buniek, zabezpečuje úlohu hormónu bdelosti, pomáha pri výkonnosti, pamäti, učení i pohyblivosti, zabezpečuje prirodzenú obranyschopnosť, je sprostredkovateľom prirodzenej zápalovej reakcie pri úraze alebo infekcii.

histamin

Histamín je v tele prítomný automaticky (organizmus si ho vytvára sám), no dostáva sa doň aj externou formou, a to v podobe potravy. V podstate sa jeho hladina zvyšuje každým prijatým jedlom. Aby nebola narušená rovnováha, je potrebné jeho zníženie. O to sa stará enzým diaminooxidáza (DAO). Môže však nastať situácia, kedy je tohto enzýmu nedostatok alebo funguje „so zníženým výkonom“. Vtedy je kontinuálne odbúravanie histamínu narušené, vzniká jeho hromadenie, a tým histamínová intolerancia (HIT).

Vznik histamínovej intolerancie – dá sa vyliečiť?

Príčina HIT spočíva, ako sme už naznačili, v nesprávnej funkcii enzýmu DAO, ale tiež v jeho blokovaní. Odpoveď na otázku prečo k tomu dochádza nie je jednoznačná a má niekoľko pravdepodobných možností, ktoré sa týkajú i sekundárnych faktorov. Medzi ne patria napríklad ochorenia tráviaceho traktu, iné intolerancie, bakteriálne infekcie, trauma, stres a pod. Mnohí sa domnievajú, že pôvod tkvie i v genetickej predispozícii. Toto tvrdenie je stále predmetom skúmania.

Histamínová intolerancia vzniká ako:

  1. Dočasná forma – ide o prechodovú, krátkodobú fázu, kedy sa na určitú dobu zablokuje či spomalí tvorba DAO. Môže to byť spôsobené niektorými liekmi, pooperačným stavom alebo nadmerným užitím alkoholu, tzv. opicou.
  2. Chronická forma – ide o trvalú fázu histamínovej intolerancie, ktorá si vyberá daň v podobe zmeny stravovacích návykov, ktorým predchádza niekoľko vyšetrení a testov. V tomto prípade ide už iba o dlhodobé potláčanie symptómov a nie vyliečenie.

Histamínová intolerancia a príznaky

Histamínová intolerancia je pomerne ťažko diagnostikovateľná. Jej prejavy totiž nie sú jednoznačné, pretože sa väčšinou pripisujú iným zdravotným problémom alebo ochoreniam. Taktiež platí, že človek môže mať len niektoré z uvedených príznakov, zatiaľ čo ostatné úplne absentujú. Tak či onak, často neprejavia sa ihneď, ale až o niekoľko dní. Preto je náročnou úlohou sledovať, ktoré potraviny pravdepodobne spôsobujú ťažkosti.

prejavy histamínovej intolerancie

Možné prejavy histamínovej intolerancie:

  • tráviaci systém – nadúvanie, bolesť brucha a kŕče, hnačka, zapáchajúca svetlohnedá stolica, nutkanie na zvracanie
  • kožné prejavy – začervenanie pokožky, svrbenie, vyrážky (nielen po jedle, ale aj po poštípaní hmyzom výrazná reakcia kože)
  • dýchacie cesty – opuch nosovej sliznice alebo výtok z nosa, ťažkosti s dýchaním, opuchy pier a jazyka
  • srdcovo-cievny systém – intenzívne bolesti hlavy, závrate, zmeny krvného tlaku, poruchy srdcového rytmu
  • chronické prejavy – slabosť, únava, poruchy spánku, úzkosť, nervozita, návaly tepla, bolestivá menštruácia
  • znížená imunita
  • aj samotná histamínová intolerancia môže byť príznakom iného zdravotného problému, často sa spája so zápalovými ochoreniami čreva
  • symptómy môžu klesnúť počas tehotenstva, kedy telo matky chráni plod pred účinkami histamínu

Čo jesť a čomu sa vyhnúť?

Potraviny, ktoré sú pri histamínovej intolerancii odporúčané alebo zakázané, majú u pacientov rôznorodú znášanlivosť. Niekomu môže vyhovovať i strava, ktorá spadá do kategórie „nevhodné“ a naopak, inému uškodí jedlo, ktoré patrí medzi „vhodné na konzumáciu“. Jednoducho ide o individuálnu záležitosť a je na každom človeku trpiacim HIT, aby si vlastným pozorovaním vytvoril zoznam potravín, ktoré mu vyhovujú bez akýchkoľvek ťažkostí.

intolerancia na pečivo

V rámci stravovania je dobré vedieť, že rozoznávame:

  • potraviny, ktoré bránia uvoľňovaniu histamínu, ako napríklad bazalka, biely čaj, vitamín C, B a pod. – ide o tzv. antihistaminiká
  • potraviny, ktorých konzumáciou sa zvýši hodnota histamínu v tele, ako napríklad paradajky, špenát, červené víno a pod. (viď. zoznam nižšie)
  • potraviny, ktoré histamín neobsahujú, avšak obsahujú látky, ktoré sa podieľajú na jeho uvoľňovaní z buniek v tele, ako napríklad banány, citrusy a pod. – ide o tzv. hitamínové liberátory
  • potraviny, ktoré bránia dostatočnému pôsobeniu diaminooxidázy, ako napríklad alkohol, čokoláda, čierny čaj a pod. – ide o tzv. blokátory

Povolené a zakázané potraviny

Pripomíname, že uvedené zoznamy sú zostavené podľa všeobecných informácií získaných od pacientov, a preto sú mnohé z nich pre histaminikov tolerované aj v rámci zakázaných potravín a naopak. Tzv. rozlišovacia diéta je základom stravovania u HIT, a tak je potrebné pridávať alebo eliminovať konkrétne potraviny v rámci oboch zoznamov.

NIE pre tento zoznam potravín:

  • víno, najmä červené, sekt, pivo
  • ryby a morské plody (obzvlášť vysoký podiel histamínu majú dlho zamrazené alebo konzervované)
  • kysnuté cesto, pečivo obsahujúce droždie
  • údeniny a kuracie mäso
  • mliečne výrobky a syry (probiotické jogurty, acidofilné mlieko, zrejúce syry, žinčica, kyslá smotana)
  • špenát, paradajky, baklažán, strukoviny, kvasená zelenina
  • jahody, kiwi, banány, ananás, väčšina citrusov (pomaranč je u mnohých tolerovaný)
  • vaječné bielko (obzvlášť v surovej podobe)
  • čili, karí korenie, škorica, klinčeky, aníz
  • čokoláda a kakao
  • pizza, kečup, horčica, tatárska omáčka, majonéza a komerčne vyrábané dressingy
  • sójová omáčka a ďalšie dochucovadlá, prídavné farbivá, konzervanty, kvasné octy
  • káva, čierny a zelený čaj, energetické a sladené nápoje
  • orechy (pistácie sú výnimkou)
  • problémovými potravinami sú vo všeobecnosti tie, ktoré pri príprave využili proces kvasenia, ako aj tie, ktoré sú opätovne zohrievané alebo dlhodobo skladované (niekedy je dôležitejšie sledovať kvalitu potravín pred konkrétnymi druhmi)

ÁNO pre tento zoznam potravín:

  • ryža, zemiaky, cestoviny
  • čerstvé mäso (kuracina a ryby minimálne)
  • čerstvé mliečne výrobky (mlieko, smotana, tvaroh, syr)
  • pečivo z nekysnutého cesta
  • ovsené vločky, cereálie, med, javorový sirup
  • cibuľa, cesnak, mrkva, reďkovka, uhorka, špargľa, brokolica, karfiol, hlávkový šalát, huby
  • jablko, hruška, broskyne, marhule, hrozno, melón, figy, rebarbora
  • bazalka, petržlenová vňať, pažítka, šalvia, kurkuma
  • rastlinný olej, čisté maslo, bravčová masť
  • čistá ale nesýtená minerálna voda, čerstvé ovocné šťavy (podľa druhu ovocia s minimálnym obsahom histamínu), špeciálne bezhistamínové víno, prípadne v malom množstve biely rum, vodka alebo gin

Diagnostika a hodnoty

Histamínová intolerancia nie je alergia! Aj keď to symptómy naznačujú, nejde o alergickú reakciu, ale o nerovnováhu medzi histamínom a enzýmom DAO, ktorá vyvoláva podobné prejavy. Napriek tomu, že je rozdiel aj medzi HIT a potravinovou intoleranciou, nevylučuje sa kombinácia HIT s alergiou na určité potraviny. Práve kvôli uvedenému je zistenie histamínovej intolerancie problematické.

V prvom rade je totiž potrebné vylúčiť všetky iné ochorenia, ktoré majú rovnaké príznaky. Vyšetrenia u viacerých lekárov vás neminú, pričom smerodajné je najmä to krvné, zamerané na hodnoty diaminooxidázy (aktivitu i koncentráciu). Hladina nad 10 U/ml (80 HDU) predstavuje normálne hodnoty. Ak sa pohybuje v rozmedzí 10 U/ml – 3 U/ml (80 HDU – 40 HDU), jej vznik je pravdepodobný, ak je nižšia ako 3 U/ml (40 HDU), HIT je vysoko pravdepodobná.

Pri diagnostike je nutné skúmať i to, ktorá strava je pre organizmus kvôli obsahu histamínu prijateľná. Niektoré potraviny sú na určitý čas zakázané, pričom nastáva čas sledovania reakcií vlastného tela na prijaté jedlo. Následne sa opäť zaradia do jedálnička, čím sa preukáže, či je nimi organizmus „zaťažovaný“ alebo nie.

Nejde o krátkodobý proces a, bohužiaľ, často sa tento tzv. eliminačný a expozičný test podobá metóde „pokus-omyl“. Len tak je však možné úplne potvrdenie histamínovej intolerancie. Potrebné je zvyčajne i gastroenterologické vyšetrenie, keďže HIT súvisí aj so zápalovými ochoreniami tráviaceho traktu.

diagnostika u lekára

Histamínová intolerancia, liečba a lieky

Aj keď symptómy HIT často navádzajú k užívaniu tabletiek proti bolesti, ide len o dočasné riešenie, ktoré sa snaží zahladiť stopy zápalu. Pravdou je, že liečba si vyžaduje pevnú vôľu, trpezlivosť a výraznejšie zmeny v jedálničku. Spočíva totiž v „celoživotnom dodržiavaní diéty“. Tá je kombinovaná preparátmi s obsahom enzýmu DAO, liekom Daosin, ale tiež antihistaminikami, ako napríklad vitamín C a B6. Keďže súvis s tráviacim traktom je zrejmý, aj príjem probiotík je opodstatnený.

vitamín B6

Histamín je pre správne fungovanie organizmu nevyhnutný, no jeho hromadenie bez potrebného odbúravania dokáže narobiť v organizme citeľné nepríjemnosti. Špeciálna diéta je síce odporúčaným riešením, no treba mať na pamäti, že aj napriek tomu by mal byť jedálniček pestrý. Inak by mohlo dôjsť k narušeniu príjmu základných živín potrebných pre zdravé fungovanie človeka.

Alfou omegou je preto nastavenie správneho stravovania, ktoré nie je jednoduchou záležitosťou a treba poznamenať, že zasahuje do kvality života. Je však nevyhnutnosťou, s ktorou vám v súčasnosti pomôžu nielen v ambulanciách, ale aj v špeciálnych centrách a poradniach. Nenechajte sa však zlákať pochybnými odborníkmi a vopred si overte, či môžete pokojne zveriť zdravie do ich rúk. Počítajte s tým, že si budete musieť nachystať určitú sumu peňazí, ktorá sa za test HIT a odporúčané stravovanie s receptami približuje takmer k stovke eur.

Daosin na histamínovú intoleranciu

Ide o doplnok stravy, ktorý pomáha v boji proti histamínu v potravinách. Má podobu tabliet, ktorých užívanie zvyšuje hladinu enzýmu DAO, čím umožňuje rozklad prijatého histamínu. V podstate umožňuje občas si dopriať i jedlá, ktoré by inak ľuďom s histamínovou intoleranciou spôsobovali ťažkosti.

Daosin funguje

daosin na histamínovú intoleranciu

DAOSIN

Doplnok výživy, ktorý je vhodný pri histaminovej neznášanlivosti. Výživový doplnok sa odporúča užívať v množstve 1 kapsula 2x denne tesne pred jedlom. Kapsula sa užije vcelku a zapije sa dostatočným množstvom tekutiny.

Pozrieť v obchode

Väčšinou sa užíva jedna kapsula dvakrát denne, pred jedlom, ktorú stačí zapiť malým množstvom vody. Účinnosť Daosinu je preukázateľná nielen klinickými štúdiami, ale aj veľkým počtom pozitívnych reakcií a skúseností, ktoré si sami môžete overiť v diskusiách a recenziách. Napriek tomu nie je stále hradený poisťovňami.

Histamínová intolerancia – príznaky, hodnoty, potraviny a liečba
5 (100%) 2

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *