Bolesti brucha a žalúdka po jedle. Čo spôsobuje kŕče?

Brucho je veľmi záhadné. Isto sa vám stalo, že ak ste prišli k doktorovi s bolesťou brucha, nevedel vám jasne povedať, o čo ide. Nie je jednoduché v prípade bolestí v brušnej dutine identifikovať príčinu alebo konkrétny problém. Príčin môže byť hneď niekoľko. Ak ste však odsledovali, že vaše ťažkosti nastanú po konzumácií jedla, prinášame vám v tomto článku pár rád a stručný pohľad na túto problematiku.

Bolesť brucha

Ochorenie tráviacej sústavy

Práve bolesti brucha nám môžu signalizovať, že niečo nie je s naším organizmom v poriadku. Mali by sme byť pozorní a rozlúštiť, čo sa nám telo snaží povedať. Môže, ale nemusí, ísť o ochorenie tráviacej sústavy, či iných orgánov. Niekedy môže byť príčina práve v jedle.

Sprievodnými príznakmi môžu byť hnačky, nevoľnosť, zápcha alebo pálenie záhy. Časté je aj nafúknuté brucho, plynatosť alebo pocit plnosti.

bolesť brucha a kŕče po jedle

Príčiny bolesti a kŕčov

Strava: Často sa stáva, že toho skonzumujeme viac, ako by sme mali, alebo jeme príliš hltavo a potrava tak nie je dobre spracovaná v ústach. Tým pádom zaťažujeme naše trávenie, čo môže spôsobiť spomínané ťažkosti. Ak pociťujete bolesti brucha tesne po jedle alebo pár hodín po jedle, zamyslite sa nad spôsobom vašej konzumácie.

Nevyvážená strava: Ak vaše stravovanie nezahrňuje dostatočné množstvo vlákniny, znova dochádza k tráviacim ťažkostiach. Preto dbajte na vyváženosť vášho jedla. V jedle by mali byť zastúpené všetky zložky a vitamíny, ktoré naše telo potrebuje pre správne fungovanie. Skúste do svojej stravy zahrnúť jablká, ovsené vločky alebo celozrnné pečivo.

Málo žalúdočnej kyseliny

Ak váš žalúdok produkuje kyselinu v malom množstve, spôsobuje to tráviace ťažkosti, pretože žalúdok nemá ako rozložiť jedlo, s čím majú potom problémy najmä naše črevá. Častým sprievodným znakom je aj pálenie záhy. Vyriešiť to môžete hlavne pokojom pri jedle, doprajte si čas a jedlo si vychutnajte. Áno, nie je to jednoduché v tejto hektickej dobe, ale za pokus to stojí. Váš žalúdok sa vám odvďačí.

Samozrejme, pre obnovenie žalúdočnej kyseliny a zdravého trávenia prispeje podiel zeleniny a ovocia vo vašom jedálničku. S pitím po jedle to priveľmi nepreháňajte. Tým pádom je v žalúdku dostatočné množstvo vody, ale dochádza k zrieďovaniu tráviacich štiav. Takže všetko s mierou.

 Niekedy však nie je problém v strave, jej prijímaní alebo trávení. Môže ísť o ochorenie, ktoré treba riešiť a liečiť.  

Vredová choroba

Ak pravidelne pociťujete bolesť žalúdka po jedle, najmä v oblasti medzi oblúkmi rebier pod dolným okrajom hrudnej kosti, môže to naznačovať žalúdočné vredy. Bolesť môže byť zvýraznená po skonzumovaní kyslých, pikantných a korenistých jedlách.

Príčinou vredovej choroby je baktéria s názvom Helicobacter pylori. Vredy sa vyskytujú v oblasti žalúdka, dvanástnika alebo pažeráka. Ak bolesť prichádza do hodiny, vred je na žalúdku. Ak do dvoch, vred je na dvanástniku.

masticha a test na helikobakter

Pozrieť produkt

 

Narušená sliznica žalúdka

niekedy nemusí ísť o vredovú chorobu. Na žalúdku môžu vzniknúť erózie, ktoré povrchovo narušujú sliznicu žalúdka. Práve táto erózia môže neskôr viesť k vredom.

Medzi príčiny patrí: konzumácia alkoholu, fajčenie, Helicobacter pylori, horúce korenisté jedlá, lieky, stres, psychické poruchy alebo aj iné ochorenia.

Žlčníkové ťažkosti

Niekedy je problém práve tam. Koliková bolesť je charakteristická pre žlčníkové problémy, ku ktorej dochádza po konzumácií mastných jedál s nástupom bolesti po viacerých hodinách. V žlčníku sa totiž hromadí žlč, ktorá rozkladá tuky. Ak máte žlčníkové kamene, objaví sa intenzívna bolesť.

Pankreas

Ten reaguje ostrou bolesťou pomerne rýchlo. Objaví sa v miestach okolo pupka a strieľa smerom nahor. Príčinou môže byť zápal pankreasu, ktorý môže byť akútny alebo chronický. Spúšťačom je najmä alkohol, prípadne nádorové ochorenie.

pankreas môže spôsobiť bolesti

Alergie

Niektorí ľudia sú alergickí na lepok, laktózu, orechy alebo iné potraviny. Preto je potrebné, aby ste odsledovali, po akom jedle sa bolesti dostavia. Môžete byť totiž alergickí alebo viac citliví na niektorú potravinu. Vtedy sú potrebné krvné testy na alergiológii, prípadne špecializované krvné odbery na zistenie citlivosti.

Nedostatok tráviacich enzýmov

Náš organizmus dokáže isté množstvo enzýmov vyprodukovať, niektoré však musíme doplniť my. Enzýmy podporujú trávenie, pomáhajú spracovať potravu, a taktiež napomáhajú k jej lepšiemu spracovaniu a zužitkovaniu živín organizmom.

Pancreolan Forte

pancreolan na trávenie

Pancreolan Forte obsahuje tráviace enzýmy, ktoré veľmi rýchlo pomáhajú pri žalúdočných problémoch. Až 90% v dotazníku uviedlo, že im pancreolan pomohol pri žalúdočných problémoch.

Pozrieť produkt

Ako zistím, že mám málo enzýmov?

  • Únava
  • Hlad
  • Častá infekcia Candidou (kvasinkami)
  • Rýchle priberanie
  • Podráždenosť
  • Chronická zápcha
  • Nadúvanie
  • Pomalé trávenie

Tieto enzýmy môžete doplniť buď šťavami z čerstvého ovocia, ktoré obsahujú veľa draslíka, alebo enzýmami v tabletkovej forme. Ide o výživové doplnky, ktoré udržia rovnováhu enzýmov vo vašom organizme. Pomáhajú pri trávení a predchádzajú tak bolestiam brucha, ktoré môžu byť spôsobené zlým alebo spomaleným trávením.

Ako sa teda zbaviť bolesti brucha po jedle

V prvom rade pri bolestiach brucha skontrolujte svoj jedálniček a spôsob konzumácie potravy. Dbajte na vyváženú stravu, obsah ovocia, zeleniny a vlákniny v jedle, taktiež si nájdite čas na jeho konzumáciu. Aj to môže pomôcť pri prirodzenom produkovaní enzýmov. V prípade potreby vyskúšajte doplniť enzýmy v tabletkovej forme. Poraďte sa so svojím lekárom alebo lekárnikom. Nezanedbajte to a riešte príčiny vašich ťažkostí. Pri dlhodobých bolestiach vyhľadajte svojho lekára, pretože za zlým trávením sa môže skrývať aj vážne ochorenie.

Bolesti brucha a žalúdka po jedle. Čo spôsobuje kŕče?
4.5 (90%) 2

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *